Letná škola V4 je určená pre študentov slovenského jazyka zo zahraničia

29.06.2012 Levoča

Levoča 29. júna (TASR) – Hoci dnes sa končí školský rok a deti čakajú prázdniny, v Levoči sa uskutoční Letná škola vyšehradských štúdií. Úvodné hodiny budú v pondelok 2. júla a vyučovanie potrvá až do 10. júla. „Letná škola v Levoči je určená študentom slovenského jazyka z troch univerzít - z Bieloruskej štátnej univerzity v Minsku, z Jagelonskej univerzity v Krakove a Varšavskej univerzity v Poľsku,“ vysvetľuje hlavný organizátor podujatia Peter Milčák, ktorý je zároveň lektorom slovenského jazyka a kultúry na Bieloruskej štátnej univerzite v Minsku.
Zámerom letnej školy je podľa neho rozšíriť a zatraktívniť možnosti štúdia s cieľom zlepšiť nielen úroveň ovládania slovenského jazyka, ale podrobnejšie oboznámiť študentov aj s kultúrou a históriou krajín v stredoeurópskom priestore, teda krajín tzv. Vyšehradskej štvorky.
„Preto by súčasťou letnej školy nemali byť len prednášky a cvičenia z jazyka, ale aj z literatúry, teatrológie či histórie, a to s ťažiskom na Slovensko, jeho kultúru a históriu, no s presahom do susedných krajín,“ dodal Milčák, ktorý pôsobil aj štyri roky na University of Warsaw v Poľsku a jeden rok učil slovenčinu aj v Kanade v sobotnej škole pod správou Toronto Catholic District School Board.
Zároveň by súčasťou programu mali byť prekladateľské dielne zo slovenčiny do ruštiny a do poľštiny a večer autorského čítania za prítomnosti autorov zo Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska. Letná škola má aj poznávací rozmer, keďže na programe sú tri celodenné výlety, konkrétne do Vysokých Tatier, Slovenského raja a Košíc.
Lektormi Letnej školy budú vysokoškolskí pedagógovia z piatich stredoeurópskych univerzít jednotlivých krajín. Viacerí z nich majú podľa Milčáka skúsenosť s vyučovaním slovenského jazyka ako cudzieho jazyka. Letná škola vyšehradských štúdií je organizovaná vďaka finančnej podpore Medzinárodného vyšehradského fondu.
 

Vyberte región